Kobieta je mięsny obiad i popija czerwone wino

Jakie wino podać do mięsa wołowego?

Jakie wino podać do mięsa wołowego, by zachwycić gości? Spośród ponad 100 czerwonych win z całego świata z pewnością znajdziecie coś dla siebie.

Dlaczego wino czerwone?

Wołowina i czerwone wino to klasyczny duet. W tym zestawieniu zdecydowanie przeważa wino czerwone dobrze zbudowane, ale świetnie odnajduje się również to mocne i pikantne.

Warto zwrócić uwagę na często pomijane przy wyborze wina garbniki. Ich wysoka zawartość lubi się z proteinami i tłuszczem, a zatem pomoże strawić obfity obiad z wołowiną w roli głównej.

Słynąca ze swoich steków Argentyna jest też niedoścignionym producentem Malbeca, który jak żadna inna odmiana podkreśli soczystość mięsa. Wśród naszych bestsellerów do wołowiny ten szczep może się mierzyć jedynie z Cabernet Sauvignon.

Inną ciekawą propozycją jest Syrah, łączące w sobie owocowe aromaty z pikantniejszym podszyciem.

Do naszych ulubionych destynacji, gdy szukamy doskonałego towarzystwa dla wołowych potraw należą też Chile i Australia. Jak zwykle nie zawodzą również giganci wina: Hiszpania, Włochy oraz Francja.  

W przypadku wołowiny wiele zależy od sposobu jej przyrządzenia. Aromatyczne wino może zamienić zwykły gulasz w potrawę jeszcze długo wspominaną przez domowników. Reguła jest prosta: im bardziej doprawiona potrawa, tym wyrazistsze powinno być do niej wino.

A jakie wino wlać do garnka z wołowiną?

Jeśli szukacie wina do gotowania wołowiny, wybierzcie takie, które następnie podacie również do picia. Wino jako przyprawa powinno balansować smak mięsa i podkreślać jego aromat. Dlatego warto postawić na dojrzałe wina typu Tempranillo. Przyjemnie taniczne, ze zrównoważoną  kwasowością wino zrobi furorę zarówno na talerzu, jak i w kieliszku.

Tradycyjne mięsne dania i idealnie dobrane czerwone wino, czyli jakie?

Z kolei odświętna wołowa pieczeń domaga się raczej towarzystwa wina szlachetnego. Nie zawiedzie uwielbiane przez Francuzów, eleganckie Bordeaux.  

Natomiast grillowany wołowy stek wybrzmi w zestawieniu z cięższym Cabernet Sauvignon. Szukajcie złożonego bukietu, w którym charakterystyczne nuty ciemnych owoców łączą się z  posmakiem wanilii lub czekolady.

A może macie ochotę na tradycyjnego krwistego steka? Proponujemy zatem pełne smaku Nebbiolo, które potrafi zaskoczyć nutami zwiędłych róż i fiołków, przechodzących następnie w aromaty grzybów, aby na koniec uderzyć mocniejszą smołą. Przyjemna kwasowość i cierpkość tego szczepu dodatkowo pomogą uporać się z tak wymagającym daniem.

Dokonajcie degustacji w zaciszu własnego domu i zdecydujcie sami, które z naszych popularnych win najlepiej współgra z wołowiną przyrządzoną tak, jak lubicie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close